Особливості та застосування нержавіючої сталі

застосування

Нержавіюча сталь в силу своїх виняткових достоїнств зайняла лідируюче місце серед ін. Конструкційних матеріалів в сучасному житті. З неї роблять все — від каструль і столових приладів і до ексклюзивного обладнання в медицині, хімічній та ядерної промисловості. Слід зазначити її безсумнівні гігієнічні якості. Нержавійка не робить ніякого впливу на питну воду. При наявності у воді хлоридів, або бромідів до 200 мг / л необхідно застосовувати нержавіючу сталь, що містить молібден. Якщо порівняти нержавіючу сталь з мідними сплавами або оцинкованим залізом, то у неї вищий потенціал в електрохімічному ряду. Нержавійка не впливає на смак продуктів, тому набула найширшого розповсюдження в харчовій галузі. На гладкій високоякісної поверхні нержавіючої сталі не розмножуються мікроорганізми, грибки і бактерії.

особливості структури

Коли використовуються чудові властивості нержавіючих сталей, враховують і те, що при технологічній обробці вони сильно відрізняються від звичайних вуглецевих сплавів. Пояснити це можна особливостями їх метастабільною аустенитной структури, яка має ряд відмінностей. У звичайних вуглецевих («чорних») сталях зазвичай досягається стабільна структура сплаву. При введенні в сталь хрому можна досягти таких якостей як хімічна стійкість і жароміцність. Велике наявність хрому в сталі забезпечує високу опірність окислення. Якщо хрому буде більше 12%, на поверхні утворюється тонка плівка окислів, що захищає сталь від корозії.

Сталь Х18Н9 (ЕЯ1)

Ця марка вважається найпоширенішою. Вона містить 0,005−0,15% С, 8−11% Ni і 18% Cr. Її межа міцності дорівнює 80 кг / мм 2, в кованому вигляді, у неї аустенитная або аустенитно-карбідна структура, вона має подовження до 20% і опір удару до 10 кгм / см 2. Після закінчення гарту 1050−1150 ° С з охолодженням у воді або на повітрі межа міцності знижується до 60 кг / мм 2… Незважаючи на це, подовження зростає до 45−50% і значно збільшується опір удару. Загартування надає аустенітної сталі немагнітну структуру. Повторний нагрів аустенітної сталі Х18Н9 до температури, що перевищує 600 ° C, а також механічна холодна обробка може дати частковий розпад аустеніту. Крім того, сталь набуває магнітні властивості. Повторний нагрів може викликати виділення хромових карбідів, вони роблять малохромістимі прилеглі зони металу і тому не дуже стійкими до корозії.

межкристаллитная корозія

До міжкристалітної корозії стали призводить виділення карбідів по межі зерен. Якщо сталь вражена глибокою корозією — вона стає дуже крихкою, може зламатися на згині і у неї втрачається звичний металевий звук при ударі. Таким чином, можна пояснити і «ножевую» корозію біля зварювальних швів. Якщо необхідно запобігти схильність до інтеркрісталліческой корозії, в сталь додають трохи титану і ніобію. При утворенні більш міцних карбідів TiC, NbC, дані елементи, пов’язують вуглець і весь хром залишається в розчині, завдяки цьому усувається межкристаллитная корозія.

Хімічна стійкість

Великим плюсом є високий опір всіх марок нержавіючої сталі до дії органічних кислот, слабких мінеральних кислот і особливо азотної кислоти. Але розчинити ці стали можуть сірчана або соляна кислоти. Є і дуже стійкі марки. До них відносять хромонікелеєві чисто аустенітні сталі, які зазвичай випускають у вигляді прокату. Це 12Х18Н10Т (AISI 321), 08Х18Н10, а також 12Х17 (AISI 430).

Купити, ціна

Компанія ТОВ «Електровек-сталь» реалізує високоякісний нержавіючий прокат за оптимальною ціною. Вона формується з урахуванням технологічних особливостей виробництва і не включає додаткових витрат. У нас ви можете купити оптом саму різну продукцію для масштабних виробництв. Ми також пропонуємо хороші умови для роздрібних покупців. Високий рівень сервісу і постачання в найстисліші терміни визначають обличчя компанії. На нашому сайті ви знайдете всю необхідну інформацію. Наш онлайн-консультант завжди готовий відповісти на виниклі у вас питання. На оптові замовлення передбачені пільгові знижки.