US
Maxim
+38 (095)
650-03-54

Skype: maksim110264

Alexander
+38 (063)
073-44-92

Skype: amanar1990

Nadegda
+38 (067)
976-58-03

Skype: nadkrolik

Nikolay
+38 (050)
369-66-30
+38 (097)
369-66-30

Skype: nikolay131979

Олексій
+38 (093)
727-19-11

Skype: alexpofigo

Stanislav
+7 (985)
443-45-77

Skype: shyshache

Artem
+7 (926)
168-06-19

Skype: artem10340

Павло
+7 (917)
505-13-22

Skype: pashafedya

Nikita
+38 (093)
551-06-21

Skype: alexandr.fimichev

Alexander
+38 (099)
760-59-25

Skype: nickita_evek

Yuriy
+38 (096)
938-83-37
+38 (063)
338-07-07

Skype: yuryvanyushin

  • Форма зворотнього зв'язку

Харчовий алюміній

Харчовий алюміній

I. Сучасну харчову галузь неможливо уявити без алюмінію. Але не всі вироби регламентовані ГОСТом. Виникають питання, коли треба облицювати зсередини контейнер або бокс для харчових продуктів, виготовити форму для здоби, лоток, оббити прилавок. Який алюміній можна називати харчовим? Для виробів з алюмінію або алюмінієвих сплавів - досить відкрити ГОСТ 1583-93:
П.3.3 Для виробів харчового призначення застосовують сплави АК7, АК5М2, АК9, АК12. Застосування інших сплавів для виробів і устаткування в контакті з харчовими продуктами і середовищами повинно бути в кожному окремому випадку дозволено органами охорони здоров'я.
В алюмінієвих сплавах для виробів харчового призначення частка свинцю повинна бути до 0,15%, миш'яку - до 0,015%, цинку - до 0,3%, берилію - до 0, 05%.

п.4.1.6.1 ... Паці для виготовлення виробів та обладнання, що контактують з харчовими продуктами, маркуються при відсутності кольорового маркування додаткової буквою «П» після позначення марки сплаву.
II. Виготовлення господарської посуду з листового алюмінію регламентовано ГОСТ 17151-81:
п.2.3. Посуд має виготовлятися з листів і стрічок алюмінію марок АД1, АД з хімічним складом по ГОСТ 4784, алюмінію марок А7. А6. А5, А0 з хімічним складом по ГОСТ 11069 і біметалічних стрічок з алюмінію марок АД1, АД з хімічним складом по ГОСТ 4784 і сталевої стрічки марок 12X18H10T і 08Х18Н10Т з хімічним складом по ГОСТ 5632. При наявності в посуді внутрішнього покриття допускається виготовляти її з листів і стрічок з алюмінієвого сплаву марки АМц з хімічним складом по ГОСТ 4784 ...
Кріпильні деталі, що мають контакт з харчовими продуктами, повинні виготовлятися з таких же матеріалів як для виготовлення посуду.
Арматуру (ручки, дужки і вушка) слід виготовляти з алюмінію та алюмінієвих сплавів по ГОСТ 4784 і алюмінію по ГОСТ 11069 ...
III. ГОСТ 51016-97 регламентує загальні технічні умови виробництва столових приладів з вуглецевої сталі і алюмінієвих сплавів. З ливарних алюмінієвих сплавів АК7, АК5М2, АЛ22 (АМг11), АЛ23 (АМг6л) виготовляли тендітні алюмінієві столові приладу, а з листового алюмінію марок АД1М, АД1 А0, АВМ, АВ, і АМг2 - м'які
П.4.3.1 Столові прилади повинні виготовлятися з матеріалів, зазначених у таблиці 2.

Таблиця 2

Найменування виробів

Марка сплаву

ГОСТ

Суцільнометалеві ножі та клинки комбінованих ножів

Сталь У8А, У10А

1435

Суцільнометалеві вилки і робоча частина комбінованих вилок

Сталь: 08кп, 45
Алюмінієві сплави:
А0, АВМ, АД1М
АД1, АВ, АМг2,
АК7, АК5М2, АЛ22, АЛ23

1050

21631
4784
1583

Ложки

Алюмінієві сплави:
А0, АВМ, АД1М, АД1, АВ, АМг2,
АК7, АК5М2, АЛ22, АЛ23

21631,4784, 1583

Ручки комбінованих ножів і виделок

Поліпропілен марок: 04П-01010, 05П-01020
Амінопласти класу Б
Алюмінієві сплави:
А0. АВМ, АД1М
Пиломатеріали з листяних твердих порід першого сорту вологістю не більше 12 абс. %

Нормативний документ 2.
9359

21631

2695

Арматура комбінованих виробів (кільця, ковпачки, шайби, заклепки)

Сталь марки 20
Алюмінієвий сплав АД1

1050
4784

Примітка - з дозволу органів охорони здоров'я можливе застосування інших сплавів, аналогічних зазначеним у таблиці 2

IV. З харчовими продуктами допускається контакт алюмінію первинного марок А чи алюмінію технічного деформівного марок АД-АД0 (не плутати зі сплавами Al-Mg-Si АД31, АД33, АД35, хоча зі сплаву марки АВ також виробляють вилки і ложки). ГОСТ дозволяє застосовувати для виробництва вилок і ложок магнієві сплави в листах АМг2 і в чушках АЛ22 (АМг6л), АЛ23 (АМг11), а також сплав Al-Mg-Si АВ. ГОСТ 4784 "Алюміній і сплави алюмінієві деформуючі. Марки" доповнює дозволений перелік харчових сплавів наступним уточненням:
п.3.8 В алюмінієвих сплавах, які призначені для виготовлення виробів харчового призначення, частка свинцю не повинна перевищувати 0,15%, а частка миш'яку - 0,015%
Проте ГОСТ 4784 не вказує допустиму частку берилію і цинку, як ГОСТ 1583 на ливарні сплави, Логічно, що в деформівних сплавах не повинно бути свинцю і берилію більше допустимих концентрацій, крім АМг5, АМг6, Д19, де берилію - від 0, 02% до 0, 5% (ГОСТ 1583 допускає 0, 05%,), а також деяких марок зварювального дроту: СвАМГ5, Св1557, СвАМг6, СвАМг61, СвАМг63, де берилію - від 0, 2% до 0, 5%.
V. На Україну Діють Санітарні норми і правила 42-123-4240-86. "Допустимі кількості міграції (ДКМ) хімічних речовин, що виділяються з полімерних та інших матеріалів, що контактують з харчовими продуктами і методи їх визначення". У документі є норми ДКМ металів, що виділяються полімерами, але немає норми ДКМ для металевих виробів. У російських Гігієнічних нормативах ГН 2.3.3.972-"Гранично допустимі кількості хімічних речовин, що виділяються з матеріалів, що контактують з харчовими продуктами" є допустимі санітарні норми і клас небезпеки застосування алюмінію і його сплавів:

Найменування матеріалу

Хім. елементи

ДКМ, мг / л

ГДК хімічних речовин у питній воді, мг / л

Клас небезпеки

11.30. Алюміній первинний (ГОСТ 11069)

особливої ​​чистоти

алюміній (Al)

0,5

2

високої чистоти

залізо (Fe)

0,3

кремній (Si)

10, 0

2

мідь (Cu)

1, 0

3

технічної чистоти

алюміній (Al)

0,5

2

залізо (Fe)

0,3

кремній (Si)

10, 0

2

мідь (Cu)

1, 0

3

титан (Ti)

0,1

3

цинк (Zn)

1, 0

3

11.31. Сплави алюмінію

Деформуються

алюміній (Al)

0,5

2

марганець (Mn)

0,1

3

залізо (Fe)

0,3

мідь (Cu)

1, 0

3

цинк (Zn)

1, 0

3

титан (Ti)

0,1

3

ванадій (V)

0,1

3

ливарні (ГОСТ 2685)

алюміній (Al)

0,5

2

мідь (Cu)

1, 0

3

кремній (Si)

10, 0

2

марганець (Mn)

0,1

3

цинк (Zn)

1, 0

3

титан (Ti)

0,1

3

VI. Основним документом залишається схвалений Мінздравом СРСР від 7.VIII.79 № 123-12.328-7 з доповненнями РТМ 27-72-15-82 "Порядок застосування металів, синтетичних та інших матеріалів, що контактують з харчовими продуктами і середовищами". На дозволені Міністерством охорони здоров'я СРСР матеріали для обробки посилаються досі СНИП (санітарні норми і правила) для підприємств харчової галузі. Правила передбачають отримання гігієнічного сертифіката із застосування конкретного сплаву, якщо сплав відповідає РТМ 27-72-15-82. Що робити, якщо треба облицювати прилавок або бокс? Найкраще взяти листи алюмінію марок А чи АТ, дозволені ГОСТом для виготовлення каструль або звернутися за сертифікатом в санепідконтроль.

CALLBACK IN 30 sec
Phone
for example:
+44 203 114 15 88
+49 211 115 118 30
+7 495 639 15 18
captcha введіть
цифри